Tegenwoordig trouwt niet iedereen meer die gaat samenwonen en als er wel getrouwd wordt, betekent dit niet automatisch dat er een feest komt. Er is echter nog steeds een grote groep mensen die kiest voor een bruiloft met een feest.

Het is ondertussen wel een beetje achterhaald dat je bruiloft de mooiste dag van je leven moet worden. Toch vinden er vele voorbereidingen plaats voor de grote dag. Er zijn zelf bedrijven die de hele planning tegen betaling verzorgen zodat je de bruid en bruidegom niet overal zelf over na hoeven te denken.

Hoe een traditionele trouwdag eruitziet

Een traditionele trouwdag begint over het algemeen met het maken van een fotosessie. Er wordt een speciale romantische plek uitgezocht waar het bruidspaar met een fotograaf heengaat. De foto’s die hier gemaakt worden vormen later de inhoud van een uniek trouwalbum.

Na het officiële gedeelte in het gemeentehuis en eventueel in de kerk worden er foto’s gemaakt met de familie en getuigen van het bruidspaar. Er is een klein groepje daggasten dat de hele dag bij het feest aanwezig is. Vaak gaat het dan om familie en eventueel een paar beste vrienden van het bruidspaar.

Vervolgens is er een receptie waar genodigden kunnen komen om hun felicitaties over te brengen.

Bij veel traditionele bruiloften is er een gastenlijst voor de receptie en een gastenlijst voor het avondfeest. Bij de receptie gaat het dan meestal om kennissen en collega’s en tijdens de feestelijkheden van de avond worden goede vrienden uitgenodigd.

De receptie verloopt rustiger dan het avondfeest en er wordt nog niet gedanst. Er is een bruidstaart die aangesneden wordt door het bruidspaar en er wordt koffie geserveerd. Na een uitgebreid bruiloftsmaaltijd zal het echtpaar als eerste de dansvloer opgaan om vervolgens de andere aanwezigen uit te nodigen op de dansvloer. Bij voorkeur speelt er een live band op een bruiloft. De nummers die gespeeld worden zijn geschikt om op stijl te dansen, hoewel er ook steeds meer populaire muziek op een trouwerij gespeeld wordt waarbij er los gedanst kan worden.

Tijdens de avond komt het vaak voor dat familie en/of vrienden een stukje voordragen waarbij het kersverse echtpaar lichtelijk in de maling wordt genomen. Dit kan door middel van een liedje, een speech of een toneelstukje. De afsluiting van het feest gebeurd over het algemeen met een romantisch en langzaam lied dat het bruidspaar uitkiest. In het midden van de dansvloer schuift het echtpaar met alle gasten in een kring eromheen.