Vanuit Amerika komen er steeds meer gewoontes overgewaaid in Nederland. Vroeger kwamen familie en vrienden op kraamvisite wanneer er een baby geboren werd. Men nam een cadeautje mee, kreeg beschuit met muisjes, bewonderde de baby en vertrok weer. Tegenwoordig begint de feestjes al tijdens de zwangerschap.

Gender reveal feest

Op het moment dat duidelijk wordt wat het geslacht van de baby is, is het tijd voor een feestje. Dit wordt een Gender reveal feest genoemd. Er zijn allerlei manieren om de onthulling van het geslacht te doen. Daarvoor worden toch nog steeds de kleuren roze voor een meisje en blauw voor een jongen gebruikt. Omdat dit een hype is, zijn er diverse party bedrijfjes die een gat in de markt hebben gevonden met deze gewoonte. Ouders kunnen van de verloskundige een dichte enveloppe meekrijgen en deze afgeven bij het bedrijf dat de opdracht krijgt om bijvoorbeeld een grote zwarte ballon te vullen met allemaal kleine ballonnetjes in de kleur roze of blauw. Tijdens het feest prikken de ouders de ballon door en komen zij gelijk met de visite erachter van welk gender de baby is.

Er zijn allerlei varianten op deze manier. Een auto voor laten rijden waarbij er dan uit de uitlaat een roze of blauwe kleur rook komt, is ook een geliefde manier van de onthulling. Hoe origineler het idee hoe beter het is. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf de organisatie te doen of een vriendin de opdracht te geven om dit te doen. Het hangt er helemaal vanaf of je zelf als ouders het liefst gelijktijdig met je visite wilt ontdekken van welk geslacht je baby is.

Babyshower

Een babyshower wordt georganiseerd als verrassing voor de aanstaande moeder. Meestal wordt dit gedaan door een familielid of een goede vriendin. Dit feestje is bedoeld om de zwangere vrouw een oppepper te geven voor de laatste loodjes van de zwangerschap. Er worden cadeautjes gegeven voor de aanstaande moeder en voor de nog ongeboren baby.

Daarnaast is het gebruikelijk om met alle aanwezigen een leuke activiteit te doen in het teken van de zwangerschap. Denk daarbij aan rompertje beschilderen of een quiz organiseren waarin er namen wordt geraden, de omvang van de buik wordt geschat en babyvoedsel geblinddoekt wordt geproefd. Uit solidariteit met de aanstaande moeder wordt er op deze feestjes in de regel geen alcohol gedronken. Het gezelschap bij een babyshower bestaat geheel uit vrouwen; vriendinnen, zussen, moeder en schoonmoeder van de zwangere vrouw.