5 mei is het Bevrijdingsdag in Nederland. Officieel is dit een nationale feestdag, maar niet iedereen heeft dan ook vrij. Alleen met het lustrumjaren, zoals 75 jaar na de bevrijding, is het een vrije dag voor iedereen.

Toch wordt er elk jaar wel iets aan Bevrijdingsdag gedaan in diverse gemeentes. Er zijn ceremonies ter ere van de gesneuvelde en de nog levende soldaten. Bij oorlogsmonumenten worden er bloemenkransen gebracht ter nagedachtenis van de overledenen van de oorlog. Met veel respect wordt teruggedacht aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten en gelijktijdig is de herdenking bedoeld om ons eraan te herinneren dat dit niet meer mag gebeuren.

Door het hele land worden er bevrijdingsfestivals gehouden met live bands. Hierdoor blijft deze dag toch elk jaar een feestelijke tint houden, ook al is niet iedereen vrij. Veel festivalliefhebbers hebben het er graag voor over om op deze dag een vrije dag op te nemen zodat ze van het festival kunnen gaan genieten. De bevrijdingsfestivals vinden plaatst in een binnenstad of een park in de buitenlucht door heel Nederland heen. Deze festivals die in het kader van Bevrijdingsdag georganiseerd worden, zijn normaal gesproken allemaal gratis.