Op 27 april is de verjaardag van Koning Willem Alexander en dan staat heel Nederland op zijn kop. In alle steden spelen er bandjes op straat en zo’n beetje elke gemeente heeft, organiseert een rommelmarkt.

De verjaardag van de koning is een nationale feestdag. Aangezien het rond deze tijd meestal goed weer is, zijn de straten vol met feestende mensen. In de grotere steden begint men zelfs de avond van tevoren al te feesten en dit gaat de hele nacht door. Daarom wordt de nacht voorafgaande aan Koningsdag, koningsnacht genoemd. Er treden artiesten op en er is een straatmarkt aanwezig.

Alles staat in het teken van de kleur Oranje, de kleur van het koningshuis.

In de supermarkten worden rond deze periode allerlei producten in de kleur oranje verkocht. Van drankjes tot tompoezen. En veel feestgangers trekken speciaal voor deze dag een oranje shirt aan. Op gezichten worden vlaggetjes geschilderd en er worden allerlei oranje accessoires gedragen.

Koningsdag in Nederland is ook in het buitenland bekend geworden omdat het zo’n massaal feest is waarbij de bevolking het samen heel gezellig weet te maken. Veel Nederlanders kijken dan ook lang van tevoren al uit naar Koningsnacht en Koningsdag.