Een jubileumfeest kan diverse redenen hebben. Het jubileum kan betrekking hebben op het aantal jaren dat iemand ergens werkt, hoeveel jaar iemand getrouwd is enzovoort.

Jubileum op het werk

Een viering van een jubileum op het werk komt steeds minder voor. Dit heeft de simpele redenen dat mensen over het algemeen niet meer zolang voor dezelfde baas werken. Eerder gebeurde dit veel vaker en dan kreeg men van de baas een cadeau en in sommige bedrijven werd er een receptie gegeven en een 40-jarig jubileum was zeker aanleiding voor een feestje.

Huwelijksjubileum

Vanaf het koperen jubileum dat inhoud dat je 12 en half jaar getrouwd bent, wordt dit door de wat traditionelere mensen gevierd. Soms alleen met het gezin door middel van een etentje, maar vaak ook met een dansfeest in een gehuurd zaaltje. De zilveren bruiloft van 25 jaar wordt vaker uitbundig gevierd. Met het hoge scheidingspercentage in Nederland halen veel getrouwde stellen dit niet meer en dus is het voor degene waarbij dit wel het geval is zeker een feestje waard. Ook een 40-jarige bruiloft wordt door de meeste echtparen uitbundig gevierd.

De gouden bruiloft van 50 huwelijks jaren is nog zeldzamer, omdat je daarvoor niet alleen lang bij elkaar dient te blijven, maar in de meeste gevallen ook nog eens allebei behoorlijk oud moet worden. Toch zijn er zeldzame gevallen waarbij de 60 jaar (diamant) samen nog kan worden gevierd. Bij dit feest wordt het echtpaar uitgebreid in het zonnetje gezet. Vaak komt er een vermelding in de regionale krant en komt de burgemeester persoonlijk felicitaties brengen. Gezien de hoge leeftijd van de echtgenoten is een dansfeest niet meer aan de orde, maar geeft men een uitgebreide receptie waar familie en bekenden voor worden uitgenodigd.